Post Reply 
Glashutte satovi
bajker71 Offline
Member

Posts: 265
Joined: Jan 2013
Post: #1
Glashutte satovi
Povremeno bacim pogled na domaću berzu satova ne bih li našao nešto interesantno za svoju kolekciju. Uvek se lepo zabavim čitajući raznorazne opise satova koji se nude. Sve su to neki "specijalni primerci", a dok je tamniji cifer "vojni". :-)
Prodavci sve češće "edukuju" potencijalne kupce slikama sa eBay-a gde se slični satovi prodaju po nekim ludačkim cenama ( buy it now ). Naravno, propuste da kažu da se oni prodaju godinama i da se ljudi grohotom smeju kada vide te cene. Niko još nije postavio sa neta sliku sličnog sata koji je "izbidovan" tj. prodat ( sold ).
Takođe, za mene je velika misterija cena "Glashutte" satova koje često možete videti na domaćim sajtovima. Uglavnom su u pitanju primerci sa početka 80-tih godina prošlog veka. Satovi su u mesingu sa kućištima koja su prilično nagrižena zubom vremena sa "ćelavim" krunicama izlizanim od navijanja ( nisu u čeliku ). Poklopci mehanizma su od nekog "pleha" a ciferi i skazaljke kao da su izrađeni u kućnoj radinosti. Ima tu i nekih dajvera u pokušaju, u mesingu naravno, od čije cene se u glavi vrti.
Preprodavci kada nude neki od "Glashutte" satova ime izgovaraju sa velikim strahopoštovanjem i pri tome iskolače oči. Na mestima gde se okupljaju kolekcionari i razni nakupci kada neko izgovori ime tog brenda svi sa strane poskaču sa svojih stolica i onako unezvereno gledaju. Za mene je to sve velika misterija. Da ne bih umro u neznanju, bio bih veoma zahvalan onome ko mi objasni: Šta to na njima ima tako posebno, da najobičnijim "penzionerskim" primercima tih satova cena neretko bude 10-tak hiljada dinara?! Za tu sumu možete kupiti punu šaku Seiko "petica" u boljem stanju.
Probao sam da tu tajnu izvučem od Iggy-ja ali je njegov odgovor obilovao epitetima koji nisu prikladni ovom forumu... :-(
04-01-2016 18:34
Find all posts by this user Quote this message in a reply
iggy tee Offline
Member

Posts: 398
Joined: Jan 2013
Post: #2
RE: Glashutte satovi
...bicu blag, za mene su ti satovi TESKO DJUBRE ako ih poredimo sa bilo kojim satom te klase iz istog perioda i uzmemo u obzir prodajnu cenu.

Dovoljno je samo pogledati mehanizam i sve je jasno, vrlo losa zavrsna obrada i kvalitet materijala koji je identican onome koji se ugradjivao u Ruhla satove.
Mali balans kod koga je vrlo cest slucaj da se opruga deformise (slepi).
Bajker je sve lepo rekao o zavrsnoj obradi koja je ocajna, gotovo da nepostoji primerak koji je ceo od nerdjajuceg celika, svi su uglavnom niklovani a trebalo bi da znate da je Nikl kancerogen i nije bas dobro da bude u dodiru sa kozom, dakle satovi su Niklovani ne Hromirani da nebude zabune (Hrom nije kancerogen (Ruski satovi su Hromirani)).
Naci mineralno staklo na ovim satovima ravno je dobitku na lotou...

Mogu vam dati slikovito poredjenje ovih satova sa automobilima jer gotovo da nema nikakve razlike u kvalitetu:

Ruhla = Trabant
Glashutte = Wartburg (i to onaj dvotaktni sto dimi ko blesav)
https://www.youtube.com/watch?v=7lhW6OYTK58

Nije zlato sve sto sija, a to sto ovaj sat dostize visoke cene je dokaz koliko zvucno ime moze da znaci pri prodaji ne bas kvalitetnog proizvoda.

Najbolja ilustracija svega je stara prica " Carevo novo odelo"


Moram da napomenem da se moje zapazanje vezano za ove satove odnosi na sve modele proizvedene u Istocnoj Nemackoj (GDR) 60tih 70tih i 80tih godina proslog veka.


Attached File(s) Thumbnail(s)
   
04-01-2016 21:11
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump: