Post Reply 
Parnis "Power Reserve"
Serb Offline
Member

Parnis "Power Reserve"
Predstavicu vam ovaj zanimljiv model, slike su malo losijeg kvaliteta , fotkao sam po mraku u svom improvizovanom studiju pa nisu bas ispale kako sam zamisljao, ali ovih dana ce biti okacene boljeSmile

Ovaj sat je narucen od Manbusija i stigao je za 15- 20 dana ( vec sam zaboravio) i placen je sve ukupno 55 dolara ( bila neka akcija).

Parnis "Power Reserve" pokrece mehanizam See-Gull mehanizam st 2505.

See-Gull mehanizam st 2505:

Frekvencija: 21.600 vns.
Rubina: 38.
Rezerva snage: 45 h ( da budem iskren nisam proveravao).

Funkicije: sati, minuti, centralna sekundara, datum, rezerva snage .

Prvog dana nosenja, kasnjenje je bilo preko 2 minuta ... Pustio sam da se isprazni skroz i opet ga navio ( tako 2 puta) i sada je kasnjenje do 20 sec dnevno. S obzirom koliko je placen ja sam zadovoljan, a ja se previse i ne opterecujem kasnjenjemSmile

Sat ima funkciju automatskog navijanja ali i rucnog. Na poziciji "8h" nalazi se dugme (mora nekom iglicom da se pritisne) koje omogucava brzu promenu datuma.

Kuciste je od celika precnika 43 mm bez krunice. Pozadina kucista je providna.

Moj opsti utisak o ovom satu je jako dobar, obrada kucista je na zavidnom nivo, cifer i kazaljke su besprekorne.... ali ima dve mane.

Prva mana mu je kais, koji je za moj ukus previse krut.

Druga mana je rezerva snage , odnosno markeri za pokazivanje rezerve snage nisu dobro postavljeni. Kada navijem sat da bude maksimalno pun, kazaljka rezerve snage predje marke od 45 h, a kada se isprazni kazaljka stane na 10 h.

Evo fotki , ako vas nesto zanima slobodno pitajteSmile

11-30-2012 03:07
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Dragan Offline
Administrator

RE: Parnis "Power Reserve"
Indikator rezerve snage bi mogao da ti namesti časovničar, ako nađeš nekog ko će biti voljan da se poigra sa kineskim satom. Uglavnom, deluje mi da prilikom sklapanja sata kazaljka nije dobro postavljena, da zato imaš taj problem sa indikatorom i mislim da ovo ne bi bio problem namestiti.

Takođe ne bi bilo loše da sat odneseš kod časovničara na proveru jer ima dosta slučajeva da novi kineski mehanizmi nisu sklopljeni kako treba ili da im, iako su novi, odmah treba servis pa je moguće i da kašnjenje na satu zapravo odražava stanje mehanizma.

Realno, za tu cenu mislim da Parnis, pored Rusa, nudi mnogo mada kvalitet zna da varira od primerka do primerka. Meni se dopada što se ne radi o klasičnom štampanom brojčaniku već su markeri postavljeni pa se ovako na prvi pogled stiče utisak da se radi o skupljem satu nego što on zaista jeste. Veoma lep detalj koji uvek volim da vidim. Smile Kućište mi se takođe dopada, ne znam da li ima da se nađe i verzija bez drukera na 8h? Unsure

Rekao bih da Parnis predstavlja veoma dobru i pristupačnu ulaznicu u svet mehaničkih satova, pogotovo za one koji nisu sigurni da li žele mehanički ili kvarcni sat.

Mogao bi i neki wristshot da postaviš. Smile
11-30-2012 12:10
Serb Offline
Member

Evo na ruci ali nisam zadovoljan fotkama, jako nezgodan sat za fotkanje , a i ovo tmurno vremeUndecided

Da, indikator rezerve snage, mislim da bi mogao da se namesti kod casovnicara ali nikako da se nakanim, ali hocuSmile Usput cu da mu kazem da pregleda mehanizamSmile

Mislim da za ovu cenu kinezi daju dosta , ali kao sto i sam kazes nikad nisi siguran da li ce bas tvoj model biti los ili losije sklopljen od ostalih. Imam primer, da je decko narucio istog dana kao ja parnisa, stigao mu je dosta kasnije i to poluispravan, vratio ga je i ceka nov. Verujem da ce sad biti sve uredu, ali nepotrebno velike peripetije. Jos mnogo kinezi moraju da rade na tome.
(This post was last modified: 11-30-2012 16:28 by Serb.)
11-30-2012 16:26
Dragan Offline
Administrator

Meni ova druga deluje da je odlično ispala a bogami, ni prva nije loša. Smile

Kinezi rade, mnogo vredan narod Smile ali ako se izuzmu nezavisni časovničari, same kompanije za proizvodnju mehanizama su po kvalitetu proizvodnje a i samoj kontroli kvaliteta još uvek prilično zaostaju za Švajcaracima i Japanacima.
11-30-2012 16:54
Serb Offline
Member

Naravno kineski mehanizmi jos kaskaju za svajcarcima i japancima, ali upravo proucavam i pripremam jedan tekst kineze vs eta i veoma sam iznenadjen rezultatima...

Evo nekih zanimljivih informacija:

Seagull TY2130 :
Beat error: 0.3 ms
Rate, CH (dial up): -4.8 seconds per day
Rate, 9H (crown down): +0.6 s/d
Isochronism: +9.6 s/d

Hangzhou HZ6300 :
Beat error: 0.1 ms
Rate, CH: +15.2 s/d
Rate, 9H: +11.7 s/d
Isochronism: -3.5 s/d

ETA 2824-2 (Rado, recently serviced):
Beat error: 0.2 ms
Rate, CH: +2.7 s/d
Rate, 9H: +2.0 s/d
Isochronism: -8.2 s/d

ETA 2004-1 (loose, recently serviced):
Beat error: 0.0 ms
Rate, CH: +3.4 s/d
Rate, 9H: -3.4 s/d
Isochronism: -7.5 s/d

Ovi podaci mi govore da kinezi nikako ne trebaju da se gledaju sa podcenjivanjem. Inace jako pametno rade, sva resenja koje koristi ETA i kojima je istekao patent oni koriste. Tako da su delovi sata, vrlo cesto isti...Ne mogu da pricam o materijalu i kvalitetu materijala od kojih se prave mehanizmi , posto ne znam , ali vreme ce pokazati koliko su kvalitetni i izdrzljivi. Kad zavrsim ovaj moj mali projekat , dajem vise infaSmile

P.S Zaboravih da kazem za druker na 8h, ne znam da li ima model bez njegaDont Know
(This post was last modified: 11-30-2012 18:16 by Serb.)
11-30-2012 17:27
d1d Offline
Member

Zanimljiv model, svakako. Mislim da bi bio jos bolji da nema te komplikacije sa probusenim brojcanikom.
A sto se tice kineskih proizvodjaca, mislim da se dugorocno, swiss brendovima sprema nova "quarz-na" kriza.

"I'm very proud of my gold pocket watch. My grandfather, on his deathbed, sold me this watch." - Woody Allen.
12-01-2012 00:58
Serb Offline
Member

Ja mislim da su svajcarci danas jaci nego ikad, kad je rec o finasijama, bar su stabilniji nego ranije. Mislim da treba mnogo godina da ih ih kinezi poremete, kad ih japanci ne ugrozavaju , mislim da ce tesko i kinezi, osim ako ne naprave neki veliki bum , kao sto je bila kvarc tehnologija.

off> Mislim da veca kriza dolazi nama kupcima, i to zato sto ete nece biti toliko dostupne. Ovo kazem zato sto svi ovi novi in-house mehanizmi su jos neprovereni, a i na dosta njih je vec bilo dosta primedbi, koji su u hodu resavani. Sta ce se desiti ako se ti mehanizmi ne pokazu dobro i povuku se sa trzista . Ako sam kojim slucajem vlasnik nekog takvog mehanizma, za 10 godina ako mi se pokvari bice teze naci deo i uraditi servis... Zato moja orjentacia u nekom buducem periodu, ce biti brendovi sa eta mehanizmima ( certina, mido, longines...) ili brendovi sa vec dokazanim in-house mehanizmima ( rolex, zenit ...naravno ovo je samo sanUndecided)... Ne znam mozda sam malo paranoik ali to je neki moj stav za sada.... Mislim da ako neko poljuja swiss industriju satova to ce biti oni medjusobno.Smile
12-01-2012 18:19
Vule Offline
Newcomer

meni se ovaj parnis baš dopada. elegantan je i izgleda jako aristokratski. Smile možda bi mogao ovaj parnis sebi da kupim za posao, cena mu je super.
01-01-2013 14:12
Post Reply 

Forum Jump: